Gümüşhacıköy ilçemizde ilk çarşı fırınını 1860 yılında, lakabı ile Destimendi Arif olarak bilinen kişi tarafından işletmeye açmıştır. İlçemizde 150 yıllık bir geçmişi olan çarşı fırınlarının tarihine baktığımız zaman, çarşı fırınlarının ilk kurulduğu zamanlarda bu fırınlardan ekmek alan insanlar halk içinde yadırganır, şehir içinde dışırdan gelen memur ve bürokratlar dışında yerli halktan birisi çarşı fırınlarından ekmek aldı ise onu evine gizleyerek götürmeye çalışırmış.
Çarşı ekmek fırınları zaman geçtikçe köyden şehire gelen köylüler için fırınların içinde oluşturulan mekanlarda sıcak ekmek içine tahin helvası, pekmez, üzün, domates gibi mevsimine göre yiyecekleri ekmeklerine katık yaparak karınlarını doyurduğu bir yer olduğu gibi fırınlar sanki bir lokanta gibi eski dönemlerde hizmet vermiştir.
Şimdilerde iki gün fıranlarda ekmek çıkmazsa insanlar aç kalırlar. Eskilere baktığımız zaman mahalle arasında bulunan fırınlarda somun ekmeği yapılır bunun dışında mahalledeki komşu bayanlar bir birlerine yardım etmek suretiyle saç üzerinde saç ekmeği, pıtmıt, cızlak gibi hamur işi ekmekler yapılır, hatta ramazan gecelerinde her gece hamur işi yapılır sahurlarda bunlar yenirdi. Hamur işi olarak ekmekler taze ve sıcak olarak sofralarda yerini alırdı. Ayrıca baklava börek gibi hamur işi tatlı ve yiyecekleri satan pastahanelerin sayısıda çok az olduğu için baklava börekler gibi özel yapılan hamur işler, kolu komşunun kendi arasında görev dağılımı ile herkese eşit yapılır pişirilir yenirdi.
İşte böyle bir ortamda baklava hamuru açan Gümüşhacıköy'de ikamet eden Sultan teyzenin resmini sizlerle paylaşıyoruz.